Tüm sorunlarınız için tek Adres Deva

Anasayfa > tsh değeri Hastalığı ve Tedavisi

tsh değeri

Soru :

40 yaşındayım.tahlil sonuçlarımda TSH 0.3009 çıktı bu neyin belirtisidir.t3 ve t4 normal değerlerde saygılarımla.

Aranan Kelimeler:

Etiketler:

28 Mayıs 2010

Bir Önceki Yazı

«

Bir Sonraki Yazı

»
Soru Sormak için Resme Tıklayın

“tsh değeri” için 16 Yorum

  1. matya diyor ki:

    merhaba ben mine benim tahlil.sonucumda st3 2,83 st4 1,28 ve TSH ise 13.740 cikti ben 4.yil once ameliyat oldum guatr ameliyati vr levetiron 100mg kullaniyorm ama.tsh imin cok yuksek.cikmasinin sebebini ogrenebilir miyim

  2. beyaz kelebek diyor ki:

    30 haftalık ikiz gebeliğim var serbest t4 0.797 ths 2.72 ayrıca astım hastasıyım ve şu 1 aydır aşırı kalp çarpıntım var dahiliye doktoru diğer tahlillerde sorun olmadığını söyledi fakat hormon sonucum geç çıktığı için henüz bakamadı bu konuda bilgi verirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

  3. bahadır diyor ki:

    MERHABA 20 GÜNLÜK KIZIM VAR. KIZIMIN TOPUK KANINDAN TSH DEĞERİ ŞÜPHELİ ÇIKTI. KOLUNDAN KAN ALINARAK TEST YAPILDI. SONUÇLAR SERBEST T4 1.03/ TSH 6.38 ÇIKTI. BU KONUDAKİ GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR HOCAM?

  4. seda diyor ki:

    merhba bnim ts sonuçLARm normal değil yüksek sanırım

    tsh; 1,62
    T3;5,1
    T4;18,4

  5. niyda diyor ki:

    sağ: 20*26*38 mm 10ml
    sol :14*19*40 mm 5,3ml
    troid glandı sol lobunda nodül prodonudul ayrımı net yapılamayan çok sayıda hipoekoik alan izlenmektedir
    troid glandı sol lobu alt polunde 14*8 mm boyutlarında santralınde renk kodlamasının izlendiği RI ın 0,5 ve pik sistolık hızının 82 cm olarak ölçüldüğü hipoekoik troid nödül mevcuttur

    28,05,2012 TSH DEĞERLERİ
    T3 3,81
    T4 1,55
    TSH 1,760

    20,11,2012 TSH DEĞERLERİM

    T3 3,62
    T4 1,6
    TSH 0,108
    TSH RESEPTÖR :1,194

    BU DEĞERLER HAMİLE KALMAMA ENGELMİDİR CVP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM İYİ ÇALIŞMALAR DİLERM

  6. rümeysa diyor ki:

    merhabalar doktor bey,benim sorunum şöyle:TT4 7.8 TSH 0.04 KENDİ DOKTORUM ZEHİRLİ GUATR BELİRTİSİ DEDİ FAKAT BENDE BELİRTİLERİ OLAN AŞIRI ZAYIFLAMA ÇARPINTI GÖZLERDE DIŞA ÇIKMA GİBİ BELİRTİLER YOK SADECE TERLEME SİNİRLİLİK HALİ YORULMA,SİNİRLENME SIRASINDA TİTREME,ZAYIFLAMA YERRİNEDE KİLO ALIMI VAR,YENİ DOĞUM YAPTIM SAYIRLR 4.5 AYLIK BEBEĞİM VAR HAMİLELİKLE ALAKALI Bİ DURUM OLABİLİRMİ? ANNMEDE DE OLAN Bİ HASTALIK GUATR HATTA AMELİYAT OLDU NODÜLL ALINDI? GENETİK OLABİLİRMİ? NE YAPMAM GEREKİYO? KENDİ DOKTORUM 3 AY BEKLEMEYE ALDI,BAŞKA Bİ HEKİME GİTMEM GEREKİRMİ?

  7. arzu diyor ki:

    merhaba.
    2ay once sag troit nodul ameliyati oldun
    Tsh, 0,26
    T4,1,87
    T3 3.37 150 mg E ile baslayan ilaci kullaniyorum
    Nasil bir hastayim rica etsem yorumlar misiniz?
    Tesekkurle

  8. Emre diyor ki:

    Merhaba hocam THS düşüküğü belirtilerinin neredeyse tümü bende mevcut.. Kan tahlili sonuçlarına göre:
    THS : 2.25 Normal değer: 0.27-42
    Serbest T3 : 4.36 Normal değer: 1.8-4.6
    Serbest T4 : 1.59 Normal değer: 0.9-1-7

    Sizce bu hastalık bende var mı ?

  9. hasan diyor ki:

    iyi günler hocam t3 3.94 t4 1.44 tsh 0.322 anti tg 10.70 anti tepo 8.49 degerinde usg sag lobda posteriorda yaklaşık 9-9mm büyüklügünde silik kunturlu hipoekoik sol lobda yaklaşık 4-5-mm büyüklügünde kistik notürda nodüler imaj izlenmektedir tiroyit parakimi ekosu inhomojendir servikal lap izlenmemiştir.

  10. zeynep diyor ki:

    merhaba benim 38 günlük bebeğim war t3 t4 hormonları yüksek çıktı endişe edilecek bişey war mı ? tedavisi nasıl olur

  11. esin diyor ki:

    mrb ben 10 yıl önce guatır ameliyatı oldum 10 yıldan beri tsh şım hiç düzelmedi 6 ayda 1 dr ye gidiyorum tahlillerimi yaptırıyorum LEVOTİRON içiyorum ve tahlil sonuçlarıma göre ayarlanıyor 1 ay önce gittim tahlil yaptırdım TSH 8.91 çıktı ilacımın dozunu 1 buçuk yaptı dr bugün gittim TSH 0.03 çıktı serbest T4 dümde 1.87 çıktı sizce ne yapmam gerekiyor ve kötümü bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşk ederim ilginiz için

  12. erdem diyor ki:

    36 yaşındayım
    22.05.2012 günü yaptırdığım tahlilde
    TSH-0.78
    Free T3 3.38
    Free T4-1.36 değerleri çıktı.
    Bu değerler normalmidir.
    Doktorum Free T4 değerinin yüksek olduğunu söyledi.
    Tahlil kağıdında Free T4 normal değeri 0.61-1.12 gösteriyor.
    Ancak yaptığım araştırmada bu değer 0.70-1.70 olarak gördüm.
    Sizin yorumunuz nedir.Saygılar.

    • Deva diyor ki:

      TSH Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir? TSH Nedir? TSH hormonunu beyinde yer alan Hipofiz bezi salgılar. TSH hormonu kan yoluyla tiroid bezine giderek tiroid hormonu üretimini sağlar. Tiroid bezi aşırı hormon salgılamasına bağlı olarak kanda T3 ve T4 hormonları arttığında hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır. Yani T3 ve T4 hormonlari ne kadar çok artarsa TSH hormonu da o denli düşer. Tiroid bezi az miktarda hormon salgıladığında ise hipofiz bezi TSH salınımını yükselterek tiroid bezinin daha fazla hormon yapmasını sağlar. Kısaca belirtmek gerekirse hipofiz bezi kandaki T3 ve T4 hormon seviyersine göre TSH adlı hormonun salınımını düşürür ya da artırır.
      TSH Yüksekliği Belirtileri
      Tiroid yetmezliğinde bazen yalnızca TSH hormon yüksekliği görülür. T3 ve T4 hormonları ise kanda normal düzeydedir. Serbest T4 ve serbest T3 seviyeleri normal değerlerdeyken serum TSH oranının hafif yüksek olduğu bu durum hafif derecede tiroid yetmezliğini işaret eder. Zamanla bu kişilerde T4 ve T3 hormonları azalmaya ve TSH seviyesi daha da artmaya başlar. Bu da tam tiroid yetmezliğinin göstergesidir.
      Halsizlik, yorgunluk, üşüme, soğuğa tahammülsüzlük, kuru cilt, saç dökülmesi, uyku hali, unutkanlık, konsantre zorluğu, depresyon, cinsel isteksizlik, seste kalınlaşma, kilo alma, kabızlık, adet düzensizliği, kas krampları ve eklemlerde ağrı, göz altının şişmesi, nabız sayısında azalma TSH fazlalığının belirtileri arasındadır.
      TSH Düşüklüğünün Belirtileri
      Sinirlilik, ellerde titreme, çabuk yorulma, kilo kaybı, dikkat bozukluğu, uykusuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, saç dökülmesi, cinsel istekte azalma, ağız kuruluğu, adet düzensizliği, sık sık idarara çıkma, kaslarda güçsüzlük, gözlerde ileri derecede büyüme ve öne doğru ilerleme gibi durumlar TSH azlığını gösterir.
      TSH Düşüklüğü Nedenleri
      Graves Hastalığı en çok görülen hipertiroidi sebebidir. Graves hastalığında vücut tiroid bezine karşı TSH reseptör antikoru üretir ve bu antikorlar tiroid bezini uyararak aşırı hormon yapımına yol açarlar. Graves hastalığı olan kişilerde guatr ve gözlerde öne doğru fırlama meydana gelir. Yaşlılarda nodül içeren guatr da en çok rastlanan nedenlerden birisidir. Ayrıca ilaç olarak kullanılan tiroid hormonları, radyolojik testlerde kullanılan iyotlu maddeler, tiroid bezi iltihaplanması gibi durumlar da hipertiroidiye yol açabilir.
      TSH Değerleri
      TSH değerleri normalde 1,5 ila 3 arasında olmadır. Hipertiroidinin teşhisi için kanda tiroid T4 ve T3 hormonlarına ve TSH düzeyine bakılır. T4 ve T3 düzeyleri yüksek, TSH ise düşük çıkmışsa hipertiroidi tanısı konulur.
      Kan TSH düzeyinin düşüklüğü ve T4 yüksekliği ile teşhis konulur. TSH düzeyinin 0.1 qUml’nin altında olması tanıyı kesinleştirir. T4 normal çıksa bile T3 yüksekliği tanıyı destekler.
      TSH hormonunun düşük çıkması halinde bunun sebebini araştırmak için doktorunuz tiroid sintigrafisi, tiroid ultrasonu, sedimentasyon, anti-TPO, anti-tiroglobulin antikor gibi testler isteyebilir.
      TSH Düşüklüğünün Tedavisi
      Aşırı uyarımı baskılamakiçin, beta bloker grubu ilaçlar kullanılır. Hipertiroidiye yol açan Graves Hastalığında ise öncelikli olarak Radyo Aktif İyot Tedavisi uygulanabilir.

  13. yavuz diyor ki:

    bende zehirli guatr var kan tahlili yaptırdım bu nasıl sonuçlar yorumlarmısınız teşekkürederim
    Tetkik İsmi Sonuç Alt Sınır Üst Sınır Sonuç Tarihi
    Biyokimya
    ALT 17 0 55 01/06/2011 22:10:16 Sonuç Grafiği
    AST 19 5 34 01/06/2011 22:10:15 Sonuç Grafiği
    Serbest T4 1,00 0.7 1.48 01/06/2011 22:10:17 Sonuç Grafiği
    TSH H 9,9593 0.35 4.94 01/06/2011 22:10:18 Sonuç Grafiği
    Serbest T3 3,13 1.71 3.71 01/06/2011 22:10:17 Sonuç Grafiği
    Mikrobiyoloji
    Hemogram (12-20 parametre) * 0 0 01/06/2011 13:51:33 Sonuç Grafiği
    HGB 14,4 11 18 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    NEU% 52,7 50 80 01/06/2011 13:51:35 Sonuç Grafiği
    LYM% 32,9 25 50 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    RBC 5,17 4 6.2 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    MONO% 8,4 2 10 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    EOS% H 5,2 0 5 01/06/2011 13:51:35 Sonuç Grafiği
    BASO% 0,8 0 2 01/06/2011 13:51:35 Sonuç Grafiği
    WBC 7,6 4 11 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    HCT 43,3 35 55 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    MCV 83,8 80 100 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    MCHC 33,3 31 35 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    MCH 27,9 26 34 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    RDW 13,4 10 16 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    PLT 181 150 400 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    PCT L 0,177 0.2 0.5 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    MPV 9,8 6 10 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    PDW 16,9 8 18 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    LYM 2,5 1 5 01/06/2011 13:51:34 Sonuç Grafiği
    NEU 4,0 2 8 01/06/2011 13:51:35 Sonuç Grafiği
    MONO 0,6 0.1 1 01/06/2011 13:51:35 Sonuç Grafiği
    EOS 0,4 0 0.4 01/06/2011 13:51:35 Sonuç Grafiği
    BAS 0,1 0 0.2 01/06/2011 13:51:35 Sonuç Grafiği

  14. Doktor Deva diyor ki:

    T3 ve T4 normal iken TSH düşük ise şu hastalıklar veya durumlar akla gelmelidirAma yinede farklı bir laboratuvarda testi doğrulamak gerekir :

     

    1-Subklinik hipertiroidi (tiroid bezinin hafif derecede fazla çalışması)

    2- Zehirli guatr ve Antitiroid ilaçlarla tedavi yapılırken

    3-Tiroid bezi iltihabı (Tiroidit) sırasında

    4-Tiroid dışı bazı hasttalıklarda

    5-Kortizon, dopamin gibi ilaçlar

    6-Hipofizden TSH az salgılandığında

    7. İyotlu tuz fazla yiyenlerde

    8. Levotiroksin ilacı kullanan kişilerde

    9. Sıcak nodulu olan kişilerde

    10. Graves hastalığı veya zehirli guatr başlangıcında

    11. Hashimoto hastalığı başlangıcında

    12. bazen gebelik sırasında

     

    Subklinik hipertiroidi yani TSH düşük ve T4 ve T3 normal olması genelde yaşlı kişilerde olur ve çoğunda multinodüler guatr saptanır. Subklinik hipertiroidizmi olan yaşlı hastalarda atrium fibrilasyonu ve osteoporoz riski fazla olduğundan ve 60 yaşın üzerindeki hastalarda mortaliteyi artırdığından mutlaka tedavi edilmelidir (önce propranolol ile, bu yeterli olmaz veya devam ediyorsa düşük doz propiltiourasil ve RAI ile ).

     

    Bir hastada TSH baskılı (TSH < 0.1) ve ST3 ve ST4 düzeylerinin normal olduğu klinik tabloya subklinik hipertiroidizm denir. Erişkin ve yaşlılarda %2’den az saptanır. Prevalansı diyetle alınan iyod miktarına ve tiroid antikor prevalansına göre bölgesel değişiklikler gösterir. İngiltere Whickham çalışmasına göre 20 yıllık bir takipte TSH baskılı olgu sayısı normal popülasyonda % 2-3 oranında saptanmıştır. 65 yaş üzeri popülasyonda ise % 3.9 oranında görülür. subklinik hipertiroidili olguların her yıl % 5’i aşikar hipertiroidiye girer. Bu hastalarda hafif derecede semptomlar vardır. 60 yaşın üzerindeki hastalarda mortalite oranını artırdığından mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Subklinik hipertiroidi aşağıda belirtilen nedenlerden oluşur:

     

    A)Endojen subklinik hipertiroidizm

    Graves, sıcak nodul, Tiroid bezi iltihapları (subakut tiroidit, sessiz tiroidit, Hashimoto hastalığı) iyod ve iyod içeren ilaç ve kontrast madde kullanımı

    B)Ekzojen subklinik hipertiroidi (LT4 tedavisi).

     

    NE YAPMALI

     

    TSH hormonu düşük çıktıysa değerlendirilmesi için bir ENDOKRİN UZMANINA başvurunuz. İyotsuz tuz yiyiniz. Endokrin uzmanı sizden TSH düşüklüğünün nedenini araştırmak için Tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi, Sedimentasyon, anti-TPO, anti-tiroglobulin antikor gibi testler isyetecektir.

     

    TSH DÜŞÜKLÜĞÜ NE GİBİ ŞİKAYETLER YAPAR:

     

    Bazı kişilerde hiç bir şikayet olmaz ancak bazı kişilerde çarpıntı, kilo kaybı, zayıflama, halsizlik, yorgunluk, terleme, kaslarda zayıflık, sinirlilik, aşırı terleme olabilir. Bu şikayetler aşağıda verilmiştir:

     

    Ellerde titreme

    Saç dökülmesi

    Sinirlilik, kolay heyecanlanma ve kolay öfkelenme

    Canlı bakış, gözlerde büyüme, göz kapağında çekilme

    Uykusuzluk, dikkat bozukluğu

    Derinin sıcak, nemli ve ince olması

    İshal

    İştah artışı

    Susama

    Ağız kuruluğu

    Sık idrara çıkma

    Kilo kaybı (zayıflama)

    Adetlerde azalma veya kesilme

    Cinsel istekte azalma, sperm sayısında azalma

    Erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti)

    Kemik erimesi

    Kaslarda güçsüzlük

    Çabuk yorulma

     

    TEDAVİ:

    Tedavi nedene bağlı olarak ENDOKRİN UZMANI tarafından yapılır. İYOTSUZ TUZ YENMELİDİR.

Sizde bu konu ile ilgili yorum yapabilir Soru Sorabilirsiniz

Yorum yaparken veya Soru Sorarken !
Düzgün bir Türkçe kullanınız!
Argo ve küfürlü kelimeler kullanmayınız!
İnsanları rencide edici ithamlarda lütfen bulunmayınız!
Saçma isim ve yanlış mail adresli sorular cevaplanmaz


Sağlık Ekibi Sağlık Kategorileri

  • Ağız ve Diş
  • Akciğer Hastalıkları
  • Bağırsak ve Anüs
  • Beslenme Hastalıkları
  • Beyin ve Sinir
  • Böbrek ve İdrar Yolları
  • Bulaşıcı Hastalıklar
  • Cilt Hastalıkları
  • Cinsel Hastalıklar
  • Çocuk Hastalıkları
  • Diğer Hastalıklar
  • Diyet
  • Doktora Sor
  • Eklem Hastalıkları
  • English Health
  • Erkek Hastalıkları
  • Estetik
  • Genetik
  • Göz Hastalıkları
  • Hastalıklar
  • Hormon Hastalıkları
  • İlk Yardım
  • Kadın ve Doğum
  • Kalp ve Damar
  • Kan Hastalıkları
  • Karaciğer Hastalıkları
  • Kas Hastalıkları
  • Kategorilenmemiş
  • Kemik Hastalıkları
  • Kulak Burun Boğaz
  • Laborant
  • Laboratuvar Günlüğü
  • Mide Hastalıkları
  • Ruh Hastalıkları
  • Sağlık Haber
  • Sağlık Sözlüğü
  • Sağlıkta Pratik Bilgiler
  • Şifalı Bilgiler Kitabı
  • Solunum Hastalıkları
  • Doktor Deva